Sunday, October 3, 2010

keberkatan

sebut pasal keberkatan

setahu saya islam je yg de
keberkatan ilmu
keberkatan rezeki
keberkatan umur
dan mcm2 lagi

tp saya nak cakap tentang keberkatan rezeki
pernah tak korg rase duit sentiase xcukup?
rase kejap je dah abes...
mungkin sbb xde keberkatan di situ
(mungkin...not exactly mcm tu kan..)

bile mengambil kemungkinan di situ
macamane nak wat rezeki kte tu berkat??

tips yang pertama:
BERSEDEKAHLAH
sesungguhnya dalam rezeki yg kte dpt tu...sebenarnye ade hak org lain..
buang jauh2 rase takot duittu akan abes
hakikatnya ble kte bersedekah
semakin byk yg kte sedekahsemakin byk rezeki lainyg kte dpt
dlm situasi yg kte perasan atau x je
percayalah!

tips kedua:
BERI DUIT KAT PARENTS DAN FAMILY
even sikit pon...mesti kne bagi jugak..
ingat tu
walaupun sebenarnye mak ngan ayh kte x mengharap pun
tp tu salah satu cara kte nak balas bdi mereka
(walaupun tak terbalas)
dan tunjuk yg kita ni ambil berat ttg mereka
kat family pun...jgn sesekali berkira nak keluar duit..


tips ketiga:
DOA
sesungguhnya ALLAH itu Maha Pendengar dan Penyayang
amalkan lah ayat seribu dinar 7 kali setiap kali lepas solat
mudah2an ALLAH membuka pintu rezeki kita seluas2nya dr jalan yg disanka atau tidak disangka

Actually byk lagi tips2 yg de
tp saya berkongsi mengikut pengalaman
insyaallah inilah yg saya amalkan dan akan terus amalkan
alhamdulillah saya sentiase rase cukup je duit
even dah beli mcm2
then ble hjung bulan..ade je baki
dan saya rase hidup saya semakin hari semakin baik
alhamdulillah

renung2kan dan selamat beramal kawan2!





1 comments:

Tuan Auz said...

hehe yeah betol! sedekah kat family je pon dah byk pahala dapat =D